Onze evangelische kerk is ontstaan uit evangelisatiewerk van Operatie Mobilisatie (OM) en de Belgische Evangelische Zending (BEZ).
We zijn gestart in 1978 in de Brugstraat in Lokeren. Vandaar onze naam 'De Brug'. Maar deze naam weerspiegelt ook de betekenis van onze kerk ten eerste omdat Jezus de kloof overbrugd heeft tussen ons, zondige mensen, en een heilig God. Het geloof in Jezus Christus is de enige weg om met God contact te hebben. Ten tweede wil onze kerk zelf ook een brug zijn voor de mensen uit onze omgeving en het geloof in Christus.
Gestart als een kleine huiskring zijn we verder gegroeid totdat heel het huis in de brugstraat ingepalmd was door onze activiteiten. In 1991 hebben we het gebouw op de Kouter 30 gekocht, een vroegere schoenfabriek. Stap voor stap en met man en macht hebben we dit verbouwd tot een kerkzaal en verschillende ruimtes waar o.a. kinderen en jongeren hun activiteiten kunnen houden.
Toen er in 1991 oudsten werden aangesteld, werden we ook een officiƫle gemeente (kerk) en hebben we ons aangesloten bij de VEG (Vrije Evangelische Gemeenten), een vereniging die evangelische kerken samenbindt met de bedoeling elkaar met raad en daad bij te staan. De kerken aangesloten bij de VEG zijn volledig autonoom maar willen met elkaar verbonden zijn.
Vandaag zijn we nog steeds een groeiende kerk die het goede nieuws, de blijde boodschap, het evangelie wil uitdragen in onze omgeving in woord en daad omdat we weten en ervaren dat een leven met God diepe vreugde brengt.
Waar bevinden we ons in het christelijke landschap?
De christelijke kerk kent een lange traditie. Zij heeft een gezamenlijke stamboom, gevolgd door een waaier van takken.
Het grote 'schisma' in 1054 zorgde ervoor dat de Rooms-katholieke kerk en de Oosters-orthodoxe kerk hun eigen weg zijn gegaan. Door de reformatie in 1517 kwam daar in het westen de Protestantse kerk bij, die zich op haar beurt ook verder heeft vertakt.
Als antwoord op het modernisme vanuit verschillende Protestantse kerken, ontstonden rond het einde van de 19e eeuw tal van evangelische groeperingen. Deze nieuwe beweging hield vast aan de klassieke Protestantse credo's. Tegenover het opkomend liberalisme werd de kern van het evangelie hartstochtelijk verdedigd en het belang van evangelisatie benadrukt.
De eerste evangelische kerken dateren van voor WO 1. De denominatie "Vrije Evangelische Gemeenten" (VEG) ontstond in 1962. De gemeenten van de VEG zijn meestal gegroeid uit het gemeentestichtend werk van de BEZ (Belgische Evangelische Zending) dat ontstond tijdens WO1 in Londen waar een Amerikaans echtpaar belgische soldaten opving.
De Federale Synode (FS) overkoepelt sedert 1998 verschillende evangelische denominaties waaronder de VEG. Samen met haar zusterkerk de Verenigde Protestantse Kerk Belgiƫ (VPKB) vormde de FS in 2002 de Administratieve Raad van de Protestants-Evangelische Eredienst (ARPEE).