Sociaal werk - De Toevlucht

Als kerk willen we iets betekenen voor onze omgeving,  mensen in nood helpen en bijdragen aan het verspreiden van het evangelie wereldwijd.

De toevlucht

we laten de organisatie zelf aan het woord ...

Even voorstellen…

De Toevlucht is een vzw die in Antwerpen met bedeling van voedselpakketten is gestart in 1993. Nu zijn er afdelingen van deze vzw in Antwerpen en Hoogstraten, Hoeselt, Geraardsbergen, en sedert januari 2006 in Lokeren.

Onze vzw wil hulp bieden aan kinderen en volwassenen, die door allerlei omstandigheden in de problemen zitten. Het leidt geen twijfel dat er in Lokeren en omgeving veel verdoken armoede is!Iedereen kan door omstandigheden in zo’n situatie belanden. Je werk verliezen, ziek worden, gehandicapt, psychische problemen, verslavingen, echtscheiding, schulden, faillissement, ... We willen er zijn om naar hen te luisteren, en we verlangen ernaar om meer middelen te krijgen zodat we nog meer in al die omstandigheden kunnen helpen…

In Lokeren zijn we dus gestart sedert januari 2006, en elke vierde donderdag van de maand wordt er vanaf 18.30 uur voor tussen de 400 tot 500 mensen een voedselpakket gratis verdeeld. We hebben een lijst van meer dan 1900 personen die onze hulp al hebben gevraagd, waarbij we in de gezinnen zo’n 800 kinderen tellen!

De verdeling in Lokeren gebeurt vanuit de oude rijkswachtkazerne aan de Kouter 35, die we voor een symbolisch bedrag mogen huren van de Regie der Gebouwen. Om de mensen niet in weer en wind op straat te laten wachten, kunnen we vanuit de Evangelische kerk De Brug schuin tegenover de rijkswachtkazerne, een kop soep, koffie, thee, choco of frisdrank met iets erbij aanbieden. Tevens kunnen onze mensen tweedehands kledij krijgen; de kleine opbrengst daarvan wordt voornamelijk gebruikt om extra vers fruit en groenten, meestal rechtstreeks bij boeren, aan te kopen als aanvulling op het voedselpakket.

De verdeling in Lokeren gebeurt vanuit de oude rijkswachtkazerne aan de Kouter 35, die we voor een symbolisch bedrag mogen huren van de Regie der Gebouwen. Om de mensen niet in weer en wind op straat te laten wachten, kunnen we vanuit de Evangelische kerk De Brug schuin tegenover de rijkswachtkazerne, een kop soep,  koffie, thee, choco of frisdrank met iets erbij aanbieden. Tevens kunnen onze mensen tweedehands kledij krijgen; de kleine opbrengst daarvan wordt voornamelijk gebruikt om extra vers fruit en groenten meestal rechtstreeks bij boeren aan te kopen als aanvulling op het voedselpakket.

De mensen worden ons meestal doorverwezen door het OCMW van Lokeren. We zijn erg blij en dankbaar voor de inzet van de vele vrijwilligers uit de Evangelische en Katholieke kerken. We ontdekken  allerlei organisaties die zich met raad en daad inzetten voor mensen in nood, hulp aan mensen zonder papieren, en niet te vergeten hulp naar een grote groep van kinderen: zo groeien toffe contacten met medewerkers van bijvoorbeeld VLOS en GAVE VESTE, vzw HORIZON en vzw SAMENLEVINGSOPBOUW OOST VLAANDEREN, inloophuis De MOAZOART, CAW WAASLAND, DE SPERWER, ALDERANDE, de plaatselijke

service clubs LIONS, ROTARY, CLUB-51 ...

Het meeste voedsel en EU-goederen krijgen wij van de Voedselbank Oost Vlaanderen te Destelbergen. Wij halen verse groenten in de veiling van Sint Katelijne Waver. We krijgen hulpgoederen van een aantal bedrijven in het omliggende van Lokeren. Indien het ons ontbreekt aan gratis voedsel, en om het assortiment uit te breiden, worden ook hulpgoederen aangekocht met de giften die wij ontvangen. In een pakket zit er dan uiteindelijk meestal melk, rijst of spaghetti, ravioli, paella, groenten en fruit, brood, ontbijtgranen, bloem, conserven, confituur, chocolade, een diepvriesmaaltijd, charcuterie, koffie, koekjes, enz.

We hebben heel wat onkosten, zoals het transport van tonnen hulpgoederen, de huur van het gebouw, onze bijdrage aan de voedselbank, verzekeringen, aankoop van sommige hulpgoederen, en naar de toekomst moeten we op zoek naar een nieuwe ruimte voor de bedeling, een gekoelde camionette, …

Een jury van De Koning Boudewijn Stichting (KBS) heeft ons project in 2007 geselecteerd, en kende ons toen een gift toe voor aanschaf van een koelkamer, het aankopen van voedsel, en ook voor het organiseren van een Kerstfeest

Eind 2009 werden we door de KBS in Oost-Vlaanderen verkozen als laureaat van “De Pluim”; we ontvangen een gift van 500 EUR en er werd op TV OOST een klein filmpje gemaakt over onze werking.  Klik hier voor het filmpje

We zijn enorm blij geweest met de enthousiaste  hulp ons aangeboden door de leerlingen van het Sint-Lodewijkscollege te Lokeren, die ons in april 2008 een som geld schonken vanuit de opbrengst van “Den Avond”,  een door de laatstejaars georganiseerde wervelende show met toneel, dans en muziek. We willen ook niet de Boerengilde van DOORSLAAR vergeten, die ons spontaan hebben gesteund met een gift. 

Ook kregen we al twee keer een schenking vanwege service club 51: twee keer 250 broodbonnen waarmee onze mensen een gratis vers brood mochten afhalen bij bakkerij Vervaet aan het station van Lokeren. De bakkersgilde van Lokeren, bakker Bart uit Sinaai, en industriële bakkerij Roelandt, schenken maandelijks ruim vers brood voor onze mensen. De plaatselijke service club LIONS en ROTARY ondersteunen meermaals onze werking.

Naar aanleiding van 5 jaar werking hebben we mede dankzij een giftje van de leerlingen van de school De Presentatie te Lokeren, op 9 januari 2011 een feestje ingericht voor een 30-tal vrijwilligers samen met de mensen die we maandelijks helpen. Het was een heel tof samenzijn met een hapje en drankje en muziek en film!

Op het einde van 2011 organiseerden de leerlingen van dezelfde school  nog een actie, waardoor ze om en bij de 1300 EUR schonken, bedrag dat we willen gaan gebruiken om in de zomer van 2012 voor onze mensen een boottochtje te organiseren van Lokeren over de Durme naar het Provinciaal domein in Wachtebeke. Op 22/12 organiseerden we ook een gezellig samenzijn met gratis speelgoed voor de vele kinderen, taarten van Alderhande, cakes van de school de Klimop, door leerlingen verzameld voedsel van De Presentatie, het speelgoed grotendeels geschonken door de medewerkers van Alcatel-Lucent Bell te Antwerpen, en zelfstandigen uit Lokeren. Geen grap, maar zo tof - op 1 april organiseerde de KWB van Kopkapel in Lokeren een ontbijt-aan-huis-actie om ons te steunen ...

Het zou echt fijn zijn als je ons als vriend van onze werking maandelijks een klein symbolisch bedrag van bijvoorbeeld 5 EUR ter ondersteuning zou overmaken. Voor 2012 kunnen we een fiscaal attest afleveren voor giften vanaf 40 EUR per jaar.


Giften kun je best storten aan vzw De Toevlucht op rekeningnummer:

Bank ING:IBAN BE78 3200 2991 6486
ING BIC BBRUBEBB

Bank ARGENTA: IBAN BE69 9799 8636 1578
BIC ARSPBE22
Graag steeds met vermelding “De Toevlucht – Lokeren”.

Voor meer vragen kun je terecht bij:

An & Everhard van Dalen-Donies
Hemelsbreedte 35
9112 SINAAI
Gsm 0476/471256
Tel 03/7721338


onze website: www.detoevlucht.be